duminică, 29 noiembrie 2009

Vanzarile vor fi blocate cu data de 01 ianuarie 2010

Iata ca a venit momentul cand legea privind vanzarea cu cerificat energetic va intra in vigoare. Dar, asa cum este de asteptat in Romania, o lege cu caracter constructiv va produce efect negativ...Guvernul nu este de vina, Ministerul Locuintei nu este de vina...nimeni nu este de vina pentru faptul ca in tara asta NIMENI nu gandeste. Era de asteptat ca in cursul acestei luni sau luna viitoare sa intre vigoare un amendament privind amanarea punerii in aplicare. Insa oficialii, care se vaita ca nu sunt bani la buget, au mentionat inca o data ca nu se va amana data intrarii in vigoare si ca incepand cu data de 01.ianuarie 2010 orice inchiriere si vanzare se va realiza strict cu certificat egnergetic .La toate intrebarile ,nu au raspunsuri, deoarece normele de punere in aplicare sunt realizate cu alt organ decat creierul. Am luat legatura cu notariatele si momentan nu exista vreo comunicare din partea Camerei Notarilor, notarii sustinand ca in contextul actual nu considera ca ar fi o obligatie.
Partea proasta este ca se va lua in considerare, in eleborarea raportului energetic, pe langa indicicele de pierdere termic al peretilor si tipul instalatiei de incalzire. Daca apartamentul depinde de reteua de termoficare a cartierului, atunci auditarea este obligatoriu a se realiza la nivelul BLOCULUI prima oara si apoi a apartamentului. Iar daca muschii Comitetului nu vor sa faca ...............este cam de rau, trebuie sa realizati auditarea pe banii d-vs , ori nu este prea scump , doar inre 1 -4 euro/mp X suprafata desfasurata a blocului = ........mii de euro. Iar ne lovim de anormalitati !!!! Puteau sa spuna ca Asociatiile de Proprietari sunt obligate ca incepand cu 01.ianuarie 2010 sa detina deja rapoarte energetice la nivelul intregului imobil si astfel realizam doar certificatul energetic pentru apartament !!?????
Si cum vom face vanzarile ? Ce se intampla daca o constructie are clasa A energetica fata de alta care ar avea clasa C ? Concret, care sunt deosebirile de natura financiara ? Piata va recunoaste atat de pregnant aceste clase energetice sau le va ignora ? Asistam din nou la o bataie de joc !
Cert este ca o auditare + avizare din partea Primariei dureaza aproximativ 2 luni. Daca clientul este si cumparator cu Prima Casa tranzactia va dura 4 luni , iar daca scandalul politic se prelungeste, ne apuca vara.
ASA CA, CINE VREA SA VANDA, SA VANDA ACUM - CINE VREA SA CUMPERE ,SA CUMPERE ACUM , deoarece legea va face rabat de la tranzactii ce au la baza un antecontract dinaintea datei de 01.10.2010. ( asa au declarat oficialii)
Curiozitatea noastra este ce se va intampla cu grilele notariale. Vor fi lasate tot pensionarilor de la Corpul Expertilor Tehnici spre a fi prelucrate prost. Vor aduce o taxare suplimentara imobilelor de cu clasa energetica A ?
LA MAI MULTE TRANZACTII ANUL ACESTA , cat a mai ramas din el !

Niciun comentariu: