marți, 24 noiembrie 2009

Trendul pietei imobiliare in 2010

Din cate am constatat , mai marii analisti imobiliari isi dau cu presupusul doar cu jumatate de gura , cresteri de cateva procente ,ceva miscari, mai apar 2-3 investitori etc. Pana acum 3 luni dadeau pronosticuri ca la fotbal .....dar s-au inmuiat odata cu alegerile.
Revin la ceea ce am spus la inceputul anului 2009, piata imobiliara s-a maturizat, gata cu speculatiile. Cine vrea sa le faca este liber , dar trebuie sa deschida ochii cat cepele !
Trendul piatei imobiliare in 2010 , privind vanzarile, nu va fi unul spectaculos, isi va mentine variatiile actuale de crestere sau descrestere in functie de cerere si oferta, in functie de arterele gatuite ( accesibiliate) sau permisive traficului intens ,in functie de anul de constructie al imobilului si lista de preferinte privind tipul de bloc si apartament (compartimentare, iluminare naturala, izolare termica etc.) , aspecte normele ce vor sanctiona sau aprecia potentialul urbanistic zonal sau microzonal.
Nu putem , insa ,sa nu atragem atentia asupra aprecierilor crescute privin constructiile noi, blamate momentan datorita lipsei infrastructurii si accesului anevoios. Trendul pentru aceste constructii va fi strict crescator.
Una peste alta, romanul este invatat cu cifrele ( ca pe vremea ceausista), asa ca vom da un procent minim de scadere si unul maxim. Astfel, la apartamente in general, preturile nu vor scadea mai mult de 20% si nu vor creste cu mai mult de 30%. Factorii principali vor fi de ordin politic , fiscal ( viziunea noului guvern dupa februarie 2010 , directive UE , politica BNR ) , de ordin financiar-bancar ( foamea actionarilor straini majoritari in bancile romanesti) si nu in ultimul rand de ordin natural ( calamitati ). Daca in anii trecuti se putea prevedea un trend clar, de aproape un an imprevizibilul ne joaca feste. Cert este ca investitorii vor continua sa investeasca dupa ce politicul se va linisti si spre sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie vom putea vorbi si despre vanzari de terenuri ( investitorii mai asteapta cateva luni sa simta pulsul politic).
Tragedia este insa pe piata inchirierilor de apartamente, la spatii este cu totul altceva. Multi dintre chiariasii provinciali care lucrau pe la banci, firme multinationale, telefonie mobila, au inceput sa plece acasa nemaiavand loc de munca. O parte din cei care au ramas stau gramada cate 3-4 in 2 camere. In aceste conditii , nivelul actual al chiriilor se va mentine cel putin 6 luni de acum incolo. Greu pentru proprietari ! Problema este ca reprezinta o descurajare pentru investitorii mici si mijlocii , deoarece rata de capitalizare a scazut sub 5% ajungand si la 3%. Ori, un om luminat la minte va prefera sa tina banii in banca la o dobanda de 6-7% si sa astepte momentul potrivit . Totusi aceasta rata de capitalizare va impune in urmatoarele luni o descrestere a preturilor cu cel putin 5% .

Niciun comentariu: